fredag 20 maj 2016

Plomarion, Grekland!


Så har vi då till slut lämnat Turkiet. Lämnat de underbara grönsaksmarknaderna, till förmån för griskött, bacon, Retsina. Vi saknar heller inte minareten, speciellt inte den som startar vid 5-tiden på morgnarna. 

Utklareringen var en relativt enkel historia. Först leta reda på myndighet nr 1, och fylla i massa papper. Sen lång promenad till myndighet 2 och 3, mera papper. Efter detta tillbaka till 1:an igen, och allt var klart. Trevliga personer, trots vår okunnighet och behov av hjälp. 

På vägen mot grekiska kusten träffade vi på svenska kustbevakningen, som har två båtar runt Lesbos. Fick en trevlig pratstund med dem ute på havet, innan vi gick in till Mytilene, för att upprepa inklareringsproceduren på grekiskt sätt. 
Det blev också några promenader, och 4 myndigheter!
När vi kom tillbaka till Lira, hade vi haft besök ombord, och fått en present!
Kustbevakningens klisterdekal satt på vår styrbordssida!


Undrar hur vi kan använda den....

Första ankringsplatsen efter inklarering blev en vik vi ofta låg i förra året. Nu hade tavernan knappt öppnat, innehavaren berättade att de nyss haft snö??, och att våren var försenad. 
Svårt att tro för oss, som badat sen början av april, på den turkiska sidan, men hon visade bilder!


Nu såg det ganska ok ut, tyckte vi, och lite Retsina fick vi också!

Efter det fortsatte vi till Plomarion,som är ozons förlovade hemvist här i Grekland, eller i varje fall på Lesbos. Det ska finnas fyra destillerier, ibland när vi promenerar i gränderna kommer den karaktäristiska doften genom luften. 
Plomarion är lite bedagat, charmigt, trevligt. Vi träffade två snälla danskar, som bor här, och som lånade oss sin tvättmaskin. Det fanns inget laundry i byn, hotellen och pensionaten körde tvätten till Mytelini. 

Utsikten från sittbrunnen är inte helt fel!


Hamnen är en liten fiskehamn, till igår var vi enda segelbåten. Vi samsas med några högljudda gäss, några ankor, de traditionella katterna, hundar och åsnor. En och annan häst, som det finns många av i trakten. 
Danskarna berättade att det ibland var en hästfestival, med välsignelse av varje häst i kyrkan. Hästarna var med, framför allt i samband med prisutdelningen till bästa hästen. Då fick både ägaren och hästen Ozo! Enligt dem var hästarna också med inne på tavernan!

Inga kommentarer: