torsdag 1 augusti 2013

Leixoes!

För att komma till en fin portvinsprovning i Porto, är det enklast att lägga båten i hamnstaden Leixoes, strax norr om flodmynningen. Dit kom vi igår, från Bayona, efter nästan 70 distans, de flesta med gennacker och en logg som ofta visade 8-9 knop! Helt underbar segling! Hela Galiciens kust har varit trevlig, många fina ankarvikar, bad och makrillfiske.
Idag har vi istället åkt buss, vilket också gick väldigt fort (det är konstigt hur begrepp om hastighet bilar och bussar har, efter en tid på sjön - alla går för fort!).
Porto var en charmerande förfallen, strålande, backig stad. Många risiga hus, och lika många fantastiska byggnader, allt huller om buller. Vi hittade en portvinsfirma, som specialiserat sig på restauranger och vinklubbar, mycket gott och också lärorikt. En hel del fastnade mellan provsmakningarna. Lillebror - här har du en fin portvinsleverantör, att införliva till "spanska deli". Det kanske inte gör så mycket om lite godsaker från Portugal smyger sig in?
Imorgon tror vi att vi fortsätter söderöver, om det finns vind nog. Annars blir vi kvar här någon dag till, köra motor är liksom inte vår grej. Jag sa häromdagen att vissa ställen har slipstvång, på Lira har vi krysstvång!
Häromdagen, när vi seglade hade jag en liten installation på däck. Det som ser ut som eventuella fiskar, alternativt skinkor på tork, är Wasa knäckebröd. En hel paket Rågi hade antagit en gummiliknande konsistens, men nu är alla krispiga och fina igen.



1 kommentar:

Julia sa...

Vet inte om jag gillar Rågitorken eller delfinerna mest!